Een holistische visie op klachten is noodzakelijk om ze ten gronde op te lossen. De behandeling en therapie richt zich hier dan ook op door rekening te houden met structurele (verborgen) problemen, metabole dysfuncties en een emotionele dysbalans. Hiervoor kunnen wij Applied kinesiology, manuele therapie, orthomoleculaire therapie volgens Kpni en functionele oefentherapie inzetten.

APPLIED
KINESIOLOGY

Applied kinesiology (AK) is een diagnostisch systeem dat gebruikt wordt om de patiënt te evalueren op structureel, chemisch en emotioneel vlak. AK werd ontwikkeld door de Amerikaanse chiropractor George Goodheart in 1964. Het concept ontstond in Amerika en doet nu ook reeds enkele decennia zijn intrede in Europa en zelfs in Poperinge. Het wordt steeds verder aangevuld met kennis en vaardigheden uit andere disciplines (osteopathie, orthomoleculaire geneeskunde, neurofysiologie, etc.).

Via geavanceerde spiertesten screenen we het lichaam structureel, metabool en emotioneel op functionele stoornissen (niet op pathologieën). De testuitvoering en evaluatie is hierbij cruciaal. De test dient bijzonder gestandaardiseerd en nauwkeurig te worden uitgevoerd en de spierfunctie test is afhankelijk van de kennis, vaardigheid en ervaring van de therapeut. Het is heel belangrijk om te weten dat AK niet kan vergeleken worden met een simpele “arm-pull down test”. Deze testmanier wordt misbruikt en is een vereenvoudigde manier van testen.

AK gebruikt manuele spiertesten om de reactie van het zenuwstelsel te evalueren op sensorische input en challenges van onder andere het musculoskeletale systeem.

AK is een diagnostische tool, geen behandelingsprocedure. Hierna worden een waaier aan andere methodes (manipulaties, myofasciale releases, oefentherapie, emotionele technieken, etc.) toegepast die achteraf opnieuw geëvalueerd kunnen worden via de spiertest. Er wordt instant verandering gecreëerd door de juiste interventie op de plaats van de oorzaak van de klacht. Parameters als pijn, bewegingsuitslag of kracht veranderen onmiddellijk bij een correcte interventie.

DB Improve 2020 25

ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE
VOLGENS KPNI

DB Improve 2020 7

De orthomoleculaire therapie volgens kpni maakt gebruik van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Voeding, beweging en levensstijl worden als medicijn ingezet, zelfs om chronische aandoeningen in je lichaam te veranderen. Mits de juiste impulsen komt je lichaam zelf tot de oplossing. Deze therapie kent geen bijwerkingen en heeft een sterke preventieve werking. Deze therapie wordt in de praktijk voornamelijk ingezet bij onze westerse welvaartsziekten als depressie, chronische vermoeidheid, diabetes, overgewicht, voedingsintoleranties, pijnsyndromen, burn-outs, allergieën en spijsverteringsproblemen.

Deze behandelingswijze houdt rekening met de interactie tussen psychologische processen, het zenuwstelsel (met name de hersenen) en het immuunsysteem.

Een intermittente manier van leven is hiervoor cruciaal. Dit concept omvat de volledige lifestyle (beweging, psychologie, slaap, etc.) met voedingsadvies in het bijzonder. De benadering is ontstaan vanuit evolutionair oogpunt en is noodzakelijk om onze huidige gezondheid goed te kunnen begrijpen.

Bewegen is essentieel om te genezen en ieder orthopedisch letsel heeft nood aan een doorgedreven functionele revalidatie. We werken niet met standaardschema’s of protocols. Maatwerk is onze filosofie en wordt uitgewerkt na uitgebreide screening op mobiliteit, flexibiliteit/lenigheid, motorische controle, kracht en snelheid. Je blessure in combinatie met je conditie en de eisen die je sport eventueel stelt, worden in kaart gebracht om je een zo specifiek mogelijk trainings- en oefenschema aan te reiken om zo je bewegingspatroon te optimaliseren. Door middel van gerichte oefeningen proberen we het lichaam naar een ergonomisch en economisch bewegen terug te brengen.

Indien van toepassing revalideren we ook op het veld om de return to sport te bespoedigen. Dankzij de zorgvuldig gekozen oefeningen activeer je de juiste spiergroepen en geef je je lichaam de juiste stimuli tot je opnieuw pijnvrij kunt bewegen. Aansluitend krijg je ook specifieke preventie-oefeningen, want een oplossing die niet duurzaam is, is er simpelweg geen.

De praktijk beschikt over een uitgebreide oefenzaal waar vooral veel aandacht is voor functionele oefeningen met de nodige innovatieve toestellen (Redcord, Desmotec, Keiser funcional trainer, Keiser squat, 4D pro ReAction Trainer, fitlight, etc.)

FUNCTIONELE
OEFENTHERAPIE

DB Improve 2020 53
DB Improve 2020 32

MANUELE
THERAPIE

Deze evidence based specialisatievorm binnen de kinesitherapie richt zich op de beweeglijkheid van het menselijk lichaam en de wervelkolom in het bijzonder. Via verschillende testen van gewricht, spier, pees, ligament of zenuw wordt je probleem in kaart gebracht. Daarna brengen specifieke technieken de verstoorde structuren terug in balans. De behandelingsmethode implementeert mobilisaties, zachte manipulaties, harmonische technieken, neural glidings, stretching, myofasciale technieken, etc.

Het lichaam wordt als een geheel beschouwd en er worden verbanden gelegd tussen de verschillende delen van het bewegingsapparaat. Het is een aangewezen methode bij (sport)blessures, pijnklachten, rugklachten, gewrichtsklachten, kaakproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, whiplash, etc.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt.